tisdag 22 december 2009

Objektivitet i media kanske man inte ska förvänta sig men lite anständighet kanske..

Konstaterar idag att Israels erkännande att arméns stölder av organ från folk som dött i striderna är en stor nyhet i världen.
Stölderna avslöjas av Berkeley-professorn Nancy-Sheper-Hughes. Hon säger att många läkare har velat berätta tidigare men inte vågat. Man höll tyst av plikt mot landet säger någon. Själv har hon hållit tyst om detta sedan 2000. Men har valt att gå ut nu bland annat på grund av artikeln i AB.

Tidningen fick massiv kritik vid publiceringen och artikelförfattaren fick kritik för att vara antisemitisk och att han påstod att det var så. Aftonbladet blev anklagad för att gå de mörka krafternas ärenden, framför allt från Expressen och Svenska dagbladet. Fast jag har läst artikeln flera gånger och jag kan inte se att han påstår något...däremot ställer han frågan.

Nu har man ju inte bara tagit organ av palestinier utan även av döda israeliska soldater. Dock alltid utan att fråga om tillstånd vilket man måste enligt israelisk lag. Ja det gör ju inte saken bättre för att man stjäl av sina egna också men det kanske berättar något om vad som händer med människor i en krigskultur.

Jag såg kulturnyheterna i kväll där intervjuades Expressens kulturchef som vidhöll att det vittnade om antisemitism att publicera artikeln utan att man hade fakta på fötterna.
Min undran blir ju då om man måste ha svaren för att få ställa frågan?

Kan bara konstatera att ingen av tidningarna Expressen och Svenska Dagbladet betraktar Israels erkännande som en nyhet. De nämner inte detta med ett enda ord. Finner det tydligen inte värt att skriva om eller kommentera på något sätt. Så mycket för objektiva nyheter i dessa tidningar. Nu har ju Expressen sedan årtionden varit känd för att betrakta all kritik av Israels politik som antisemitism så jag är åtminstone inte förvånad...

De skriver inte heller om FN-rapporten som berättar att sedan anfallet på Gazaremsam vid förra årsskiftet har den israeliska armén endast låtit 40 lastbilar med återuppbygnadsmaterial köra in i Gaza och med den takten kommer det att ta 500 år att bygga upp det som sköts sönder då...

Vinön

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar