söndag 30 maj 2010

Rapport från kulturstaden....


Göteborg är en motsägelsefull stad att leva i. Å ena sidan jippostaden där inga hinder är för svåra och inga kostnader för stora när det gäller att skaffa sig en karusell till.(Göteborgshjulet). Samma vecka som det invigs kommer så beslutet som varken kulturnämnden eller de anställda hade en aning om, konsthallen stängs. Sveriges andra stad har nämligen inte råd att ha en utställningshall för samtida konst längre. Trots att flera konstutbildningar på högskolenivå finns här. Kulturborgarrådet försöker sig än en gång på konststycket att förvandla en besparing till en satsning. Ett nytt kulturhus på Hisingen, kanske eventuellt fast ingen vet om och när. Under tiden ska konsthallens personal arbeta på konstmuseet som inte har någon utställningsbudget alls...vad ska de göra...putsa tavelramar kanske?

Konstmuseet som har massor med ytterst värdefull konst i världsklass har inte råd att visa den för allmänheten och dessutom är huset längst upp på Götaplatsen i så dåligt skick att den översta våningen måste hålla stäng med jämna mellanrum och konsten måste flyttas för att inte ta skada.
Staden skakas av en mutskandal(avslöjad av Uppdrag granskning häromveckan). Den omtalade Göteborgsandan som enligt politikerna betyder korta beslutsvägar och goda relationer med stadens näringliv.
För många andra betyder det beslut i slutna rum utan insyn. Som när ungdomarna slängdes ut från ungdomens hus till förmån för Casino Cosmopol. Ungdomarna blev förstås lovade ett nytt hus. Det är snart 10 år sedan och de hann bli vuxna utan att något hus syntes till.
Jorå Göteborg är en stad full av "Goa Gubbar" och lisebergskaninen är gud.

Sen finns det en annan stad också. En stad där folk så vana vid ovanstående vet att ska det hända nåt får man göra det själv. Så startade en gång exempelvis filmfestivalen. För att några tyckte att filmutbudet var torftigt.

I dag var det loppmarknad i stora delarna av Majorna. En hel stadsdel förvandlas till marknad bara genom att bestämma ett datum och så går folk man ur huse för att sälja grejerna de inte längre behöver till andra som kanske behöver dem.
Underbar stämning mycket folk och så där lätt anarkistiskt som bara Göteborg kan vara och plötsligt älskar jag den här jävla staden igen...och nynnar på Broder Daniels låt "Cruel Town".

Ha det/Vinön

3 kommentarer:

  1. Så härligt det låter, när en hel stadsdel förvandlas till en stor loppmarknad...där hade jag velat vara:-).../A

    SvaraRadera
  2. Hej Z..jag förstår att du skulle gillat att vara på loppmarknaden...kanske tur att du inte var här och köpte på dig en massa saker nu när du nyss haft en egen...eller när jag tänker efter kanske det är just det som är poängen..:)
    Ha det/Vinön

    SvaraRadera
  3. Hej K...låter ju som en bra stad att bo i..människor som står på rad .. för att sälja sina saker o för att köpa andras...tycker jag låter som en stad att trivas i....trots parishjulet:))))...o en obrukbar konsthall:)))) o säkert vill A vara med nästa år...God Natt o Sov Gott/I

    SvaraRadera